marți, 11 iunie 2013


"Sous vide" - O tehnica pentru a gati perfect! 

In postarea de astazi vom discuta despre  “Sous vide cooking method”, o metoda pe care o gasesc excelenta pentru a prepara friptura perfecta!
Ce inseamna friptura perfecta pentru mine?  Pentru a o descrie,pe scurt, o sa folosesc un termen cunoscut de toata lumea: medium – rare.  Mi-as dori acel medium-rare care sa se mentina din centrul bucatii de carne pana aproape de margine!Hmm...ce poftaaaa
Insa atunci cand prepari carnea de vita, in modalitatile clasice, disponibile oricui  (un gratar, o tigaie bine incinsa) rezultatul  poate sa nu fie cel dorit. Si aici ma refer la crusta cu textura uscata care se formeaza, oricat de atent esti. Cu cat aceasta este mai groasa, cu atat mai mult pierzi din savoarea fripturii.   




Revin la termenul care suna excelent in limba franceza  “Sous vide” si mai putin tentant in limba engleza “under vacuum” in timp ce in romana nu ar prezenta niciun interes!
Tehnica a fost inventata, evident, in Franta, de Georges Pralus pentru Restaurantul Troisgros, localitatea Roanne. In prezent, tehnica este utilizata in multe restaurant de lux insa treptat- treptat dispozitivele speciale pentru acest mod de preparare ajung si in bucatariile de acasa.
Modalitatea de preparare este potrivita mai multor produse (legume, fructe de mare si tuturor tipurilor de carne). Procedeul este relativ simplu: produsul crud este pus intr-o punga de plastic, rezistenta la temperaturi ridicate. Aceasta este “vidata” folosind un aparat specific, dar si o punga de plastic care se poate sigila este potrivita. Pachetelul sigilat este apoi emers in apa, la o temperatura optima, specifica fiecarui produs in parte.
Aceasta tehnica este o modalitate precisa de a obtine acea friptura suculenta si fara zone fade (poza de mai sus - temperatura scazuta)!

Cateva avantaje ale acestei metode:

-        - Gustul si aroma fripturii sunt imbunatatite
-        - Poti sa “uiti de ea” chiar si doua ore si tot o sa fie buna
-       -  Inhibi dezvoltarea florei aerobice

Desigur, exista o mica problema! Aspectul fripturii scoase din punga dupa 45 de minute nu este tocmai apetisant, dar asta doar pentru cateva secunde! Arunca peste bucata de carne condimentele preferate si pune-o pe un gratar sau in tigaia incinsa, putin, cat sa prinda  la suprafata o culoare maronie. Apoi uimeste-ti invitatii cu friptura ta demna de un Master Chef!

Daca v-am  facut curiosi, urmariti tutorialul atasat. Mai mult, aveti alternative economice la  procedura clasica!

Un ultim sfat: folositi intdeauna carne de manzat, de buna calitate! Maturata si cu grad mare de marmorare!