luni, 16 decembrie 2013

Prajituri tematice - Braduti 3D

Alta modalitate de a obtine prajiturele tematice de Craciun, varianta – 3D
Las imaginile sa vorbeasca de la sine.


link imagine  http://tinyurl.com/cs7vy3b

1.       Ustensile necesare: forme pentru prajituri sub forma de braduti, cutter, linie, 3 cartoane albe, pensula pentru ornat marginile, creion



2.      Folositi ustensilele pentru a pregati sabloanele. Daca nu va pricepeti la trasat sau nu aveti formele necesare, printati imaginea de mai jos, si decupati-o!

.  3 .   Folosindu-va de sabloane, decupati aluatul




4.      Dupa coacere, lasati sa se raceasca in tava, ai abia dupa aceea desprindeti prajitura de folia folosita la copt.
5.       Ornati folosind putin un sirop dulce, necesar pentru a prinde ornamentele alimentare.


6.      Asamblati & daruiti bradutii!


link imagini si tutorial:  http://tinyurl.com/cs7vy3b




Braduti gustosi de Craciun

Sa recunoastem, deserturile tematice sunt de mare efect! Ei, cine nu ar fi impresionat de un asa desert? Si cate elogii indreptate catre bucatareasa.... asa ca ”la atac”!


sursa: http://tinyurl.com/k22mcga

Tips& Triks
Alegerea compozitiei o las la latitudinea dumneavoastra. Blaturile pot fi mai rigide- tip biscuit sau mai pufos (tip tort) sau tarta. Alegerea mea este ultima varianta, pentru a putea fi consumat cu usurinta. Neaparat folositi muuuuuulta muuuulta cacao, intrucat contrastul blatului cu glazura este estential.
Aveti nevoie de mai multe forme rotunde, de diferite dimensiuni, cu ajutorul carora sa taiati  12 discuri de aluat (cate 2 de fiecare dimensiune)
Daca aveti forme pentru steluta, puteti  renunta la un disc de aluat
Lasati putin aluatul la rece dupa care il puneti pe tava, in foi de copt si il ”aruncati” in cuptor. Nu trebuie sa stea foarte mult in cuptor, intrucat discurile sunt subtiri. Maxim 7 minute pentru formele mai mari.
Dupa ce s-au racit, folositi o crema pentru a ”lipi” discurile de dimensiuni  identice.  Crema de tip cremsnit este foarte potrivita.
Pregatiti glazura alba, si aranjati descrescator perechile de blat.
 La fiecare schimbare de dimensiune a discurilor, ornati cu glazura, iar la final pudrati cu zahar.
Important: termen de servire

Datorita modului de asamblare si al cremei  folosite, exista riscul ca ”bradutul” sa nu reziste prea mult (se inmoaie blatul). Chiar daca il tineti la frigider, este recomandat sa il serviti la maxim 5 ore de la asamblare.

Pofta bunaaaaaa!!!
Reteta originala o gasiti aici: http://tinyurl.com/k22mcga

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

The Periodic Table Of Meat


Astazi va propun un tabel ”de referinta” pentru toti cei care iubesc carnea si preparatele din carne. La o analiza rapida, observati ca regasim elemente care merg de la carne nobila –la semipreparate- carne cruda, din toata lumea (ma rog, aproape. Se pare ca autorul - Jeff Wysaskihttp://tinyurl.com/mr2q4jx  a uitat sa treaca traditionalele preparate cu carne din Romania)

In urma acesei dispuneri a venit si teoria conform careia lumea nu ar fi fost, asa cum o stim in prezent, fara ”bacon”!






Ps.1 - Nu va speritati daca nu gasiti logica acestei dispuneri !

PS- 2 Deja am trimis notificare in care reclam lipsa sarmalutelor si a micilor!


Pe curand! Gone for the BACON!


sâmbătă, 27 iulie 2013


Fajitas cu vita


Ingrediente principale: carne de vita, 2 limete (“lamai verzi”), rosii, frunze de coriandru, ceapa rosie, ulei de masline, un fruct de avocado copt, condimente - boia, chimion, pudra de usturoi (la alegere sau amestecate) piper negru.

Alte ingrediente: salata iceberg, ardei iuti, foi de tortilla sau pita.

Etape de lucru:

- Taiati rosia/rosiile marunt, eliminand semintele.

- Pasati avocado cu sucul de la o lima, dupa care adaugati rosiile si frunzele de coriandru tocate. Salsa  obtinuta se lasa deoparte.

- Se taie ceapa si se caleste pana cand se inmoaie. La fel procedati cu ardeii iuti, daca ii doriti in compozitie.

- Carnea de vita se feliaza (grosime mica), se presara peste ea condimentele si se pune in tigaie. Dupa ce ati pregatit friputura asa cum va place (rare-medium-well done) adaugati ceapa calita. Le amestecati pentru  omogenizare si puneti compozitia pe o farfurie.

Asamblarea compozitiei
Friptura si ceapa se servesc cu salsa dar puteti adauga si salata iceberg, ardei iuti feliati si felii de limete. In functie de preferinte amestecati ingredientele si le infasurati in foaie de tortilia (o gasiti in magazine, gata preparata).


Pofta buna!

marți, 11 iunie 2013


"Sous vide" - O tehnica pentru a gati perfect! 

In postarea de astazi vom discuta despre  “Sous vide cooking method”, o metoda pe care o gasesc excelenta pentru a prepara friptura perfecta!
Ce inseamna friptura perfecta pentru mine?  Pentru a o descrie,pe scurt, o sa folosesc un termen cunoscut de toata lumea: medium – rare.  Mi-as dori acel medium-rare care sa se mentina din centrul bucatii de carne pana aproape de margine!Hmm...ce poftaaaa
Insa atunci cand prepari carnea de vita, in modalitatile clasice, disponibile oricui  (un gratar, o tigaie bine incinsa) rezultatul  poate sa nu fie cel dorit. Si aici ma refer la crusta cu textura uscata care se formeaza, oricat de atent esti. Cu cat aceasta este mai groasa, cu atat mai mult pierzi din savoarea fripturii.   




Revin la termenul care suna excelent in limba franceza  “Sous vide” si mai putin tentant in limba engleza “under vacuum” in timp ce in romana nu ar prezenta niciun interes!
Tehnica a fost inventata, evident, in Franta, de Georges Pralus pentru Restaurantul Troisgros, localitatea Roanne. In prezent, tehnica este utilizata in multe restaurant de lux insa treptat- treptat dispozitivele speciale pentru acest mod de preparare ajung si in bucatariile de acasa.
Modalitatea de preparare este potrivita mai multor produse (legume, fructe de mare si tuturor tipurilor de carne). Procedeul este relativ simplu: produsul crud este pus intr-o punga de plastic, rezistenta la temperaturi ridicate. Aceasta este “vidata” folosind un aparat specific, dar si o punga de plastic care se poate sigila este potrivita. Pachetelul sigilat este apoi emers in apa, la o temperatura optima, specifica fiecarui produs in parte.
Aceasta tehnica este o modalitate precisa de a obtine acea friptura suculenta si fara zone fade (poza de mai sus - temperatura scazuta)!

Cateva avantaje ale acestei metode:

-        - Gustul si aroma fripturii sunt imbunatatite
-        - Poti sa “uiti de ea” chiar si doua ore si tot o sa fie buna
-       -  Inhibi dezvoltarea florei aerobice

Desigur, exista o mica problema! Aspectul fripturii scoase din punga dupa 45 de minute nu este tocmai apetisant, dar asta doar pentru cateva secunde! Arunca peste bucata de carne condimentele preferate si pune-o pe un gratar sau in tigaia incinsa, putin, cat sa prinda  la suprafata o culoare maronie. Apoi uimeste-ti invitatii cu friptura ta demna de un Master Chef!

Daca v-am  facut curiosi, urmariti tutorialul atasat. Mai mult, aveti alternative economice la  procedura clasica!

Un ultim sfat: folositi intdeauna carne de manzat, de buna calitate! Maturata si cu grad mare de marmorare!

miercuri, 22 mai 2013




Rulouri de vinete la gratar  & diferite umpluturi


Ingrediente principale: vinete (nu foarte coapte), rosii, ardei (gras), ulei de masline, sare

Alte ingrediente, la alegere: oregano, cimbru, branza feta, piper 



Timp de preparare: 25  minute


Rulouri  de vinete umplute cu ardei copt





Etape de lucru:

- Spalati vinetele si stergeti-le cu prosoape absorbante

- Taiati vinetele, pe lungime (felii relativ subtiri: 0.5 - 0.6 cm)

- Sarati usor feliile si lasati-le la repaus, intr-o sita, pentru minim 10 minute (sarea are rolul de a forta eliminarea apei si va tempera din amaraciunea vinetei)

- Spalati si uscati ardeii, dupa care ii ungeti cu putin ulei de masline. Se vor pune la copt pe gratar, la foc mediu. Dupa ce s-au copt, lasati-i sa se raceasca, intr-un bol acoperit cu folie de plastic sau carpa umezita. Aceasta procedura te va ajuta sa ii cureti mai usor de coaja (pielita).

- Pentru varianta in care iti doresti si o umplutura cu rosii incepe prin a taia rosiile sub forma de cubulete. Intr-o tigaie cu ulei incins soteaza pentru cateva minute rosiile, adaugand sare.

- Pune pe gratar vinetele si lasa-le doar cateva minute, pe ambele parti.


Asamblarea compozitiei

- Folositi o pensula pentru a unge cu ulei de masline feliile de vinete, pe ambele parti

- Intindeti pe felie ardeii curatati. Daca vreti un gust mai aparte, puteti adauga oregano, cimbru si chiar branza feta. Rulati felia si folositi o scobitoare umezita pentru a fixa ruloul

- Procedati identic pentru cazul in care doriti o umplutura cu rosii.

                                 



Sfaturi: 
Rulourile de vinete pot fi servite ca antreu sau la felul principal, impreuna cu friptura. 


joi, 9 mai 2013

Muschi de vita flambat in coniac si innecat in sos de piper verde

Ingrediente necesare: carne de vita maturata, boabe de piper (preferabil verde), 50ml coniac, ulei de masline, o bucata de unt si smantana.




Timp de preparare: timp de pregatire + 15 minute

Etape de lucru:

- Scoateti carnea din caserola vidata si lasati-o aproximativ 15 minute la temperatura camerei.

- Zdrobiti usor boabele de piper

- Treceti bucatile de carne prin boabele de piper zdrobite.

- Puneti untul si uleiul de masiline intr-o tigaie, incingeti bine si adaugati carnea.

- Rumeniti carnea de vita, la foc puternic, cate un minut pe ambele parti. Reduceti putin focul si continuati in functie de cum preferati friptura. Pentru a isi pastra suculenta este suficient 3 minute pe fiecare parte (medium done). Lasati mai mult daca vreti o friptura bine facuta (well done) sau cate 2 minute pentru o friptura "in sange" (rare sau blue done).

- Adaugati in tigaie aprox. 50ml de coniac (suficient pentru 4 bucati de carne) si flambati (inclinati usor tigaia intr-o parte pentru a se aprinde coniacul).

-Dupa ce s-a stins flacara adaugati smantana, suficienta incat sosul format sa acopere carnea.

-Lasati sa dea in clocot de doua ori si adaugati sare daca considerati necesar.


Sfaturi:
- alegeti carne de vita maturata (o sa revin in alta postare despre calitatile superioare ale acesteia, care o recomanda pentru fripturi).
-acordati atentie texturii si grosimii pe care o are carne de vita (o sa revin in alta postare despre
importanta acestora).
-alegeti caserolele de carne cu mentiunea "steak" (grosimea bucatii de carne este controlata si rezultatul final o sa fie o friptura suculenta)

Pofta buna!